Wat zijn precies de verschillen tussen de diverse videokaarten van Nvidia Quadro? Dat vragen jullie ons vaak. Er bestaat helaas bijna geen goede benchmarksoftware voor professionele toepassingen, zoals CAD- en BIM-applicaties. Zeker niet in samenwerking met rendersoftware. Best een uitdaging dus om professionele videokaarten met elkaar te vergelijken.

Toch zijn we de uitdaging aangegaan. Op basis van onze test kun je zelf bepalen of je systeem geschikt is voor het renderen via een videokaart (GPU).

De test – Daglichtstudie renderen

Een rendertoepassing die vaak wordt gebruikt, is simulatie van dag- en kunstlicht op basis van de geometrie van de ruimte. Een daglichtstudie kan immers een belangrijke bijdrage leveren aan een gezond binnenklimaat en de prestatie van het gebouw aanzienlijk verbeteren. Op basis van de uitkomsten van zo’n studie kun je onderbouwde keuzes maken voor gevelopeningen en dakoverschotten. Ook kun je diverse glastoepassingen doorrekenen of keuzes maken voor armaturen en daglichtdimming.

Voor deze test namen we een Revit model als basis en voerden we de daglichtstudie uit met Enscape. We kozen voor Enscape, omdat je deze software in real-time daglichtsimulaties kunt uitvoeren zonder specialistische kennis of ingewikkelde instellingen. Zo kun je eenvoudig een lichtpunt verplaatsen en zie je meteen real-time het resultaat. Je kunt dit zelf ook testen met het voorbeeldbestand. Omdat het genoemde voorbeeld moeilijk uit te drukken is in rendertijd, stelden we voor de test een camerapad in en voerden we de daglichtsimulatie uit. In het voorbeeldbestand staan alle settings correct ingesteld. Met één druk op de knop kun je de test zelf uitvoeren.

Tijdens het renderen van de daglichtsimulatie wordt een videokaart volledig belast. Omdat we de videokaarten wilden testen en hierbij niet beperkt wilden worden door bijvoorbeeld een langzame processor of een langzame SSD, voerden we de test uit op een geschikt testsysteem: een HP Z4 Workstation.

HP Z4 G4 Workstation

Processor: Intel i9-7940X (14 Cores, 3.1/4.3 GHz 19,25 MB Cache)
RAM: 64 GB, DDR4-2666MHz (8 x 8 GB)
Harde schijf: 256 GB HP Z Turbo Drive SSD

We voerden de rendering verschillende keren uit op hetzelfde Workstation. Voor elke test verwisselden we de videokaart. Omdat dezelfde rendering op het zelfde systeem met dezelfde setting toch nog wel eens andere resultaten geeft, voerden we de test voor alle zekerheid met elke configuratie drie keer uit en namen we het gemiddelde als eindresultaat.

Uit de test kwamen de volgende resultaten naar voren voor de rendering van de daglichtstudie:

Nvidia Quadro RTX 4000: 4 minuten en 17 seconden.
Nvidia Quadro RTX 5000: 2 minuten en 55 seconden.
Nvidia Quadro RTX 6000: 2 minuten en 27 seconden.
Nvidia Quadro P5000: 4 minuten en 22 seconden.

Conclusies

Een eerste resultaat dat opvalt na de tests: de enorme sprong in prestatie tussen de verschillende generaties Nvidia Quadro-videokaarten. Daarnaast zien we dat de RTX 4000 net zo snel is als de P5000, terwijl de videokaart maar de helft kost. Oftewel: de nieuwe generatie Nvidia Quadro RTX-videokaarten bieden je meer rekenkracht voor minder geld.

Welke videokaart voor jou nou precies het meest geschikt is, hangt af van de hoeveelheid tijd die je aan renderen besteedt. Als je real-time wil renderen of gebruik wil maken van Virtual Reality (met programma’s als Revit, Inventor, SolidWorks), dan raden we je aan om minimaal te kiezen voor een Nvidia Quadro RTX 5000. Render je op de traditionele manier? Dan heb je je investering zo terugverdiend. Het prijsverschil tussen de Nvidia Quadro RTX 4000 (€ 800) en de RTX 5000 (€ 1.900) is namelijk al gauw € 1.100. Maar de test toont aan dat het verschil in tijdsbesparing ongeveer 30% is!

Wil je je eigen hardware testen en vergelijken met de videokaarten uit deze test? Dat kan! Download onze bestanden en draai dezelfde rendering op jouw workstation en ontdek wat de tijdswinst zal zijn bij nieuwe hardware. Zo kun je zelf uitrekenen of de tijdsbesparing de investering waard is.

Software

Heb je niet de beschikking over de benodigde software?
Download de gratis 30 dagen testversies.

Download bestanden

Videokaarten test – Renderen met Revit en Enscape.

  1. Download de bestanden
  2. Open de bestanden in Revit 2020
  3. Open de tab ‘Enscape’ in Revit.
  4. Laad het camera pad ‘Enscape_VideoPath.xml’
  5. Render de video

HP Workstation Testdagen

Wees welkom om de verschillende videokaarten zelf eens bij ons te komen testen! Als CAD- en BIM-Specialist hebben we voor elke applicatie en toepassing de beste hardwareoplossing samengesteld. Dus wil je eens ervaren hoe die hardwareoplossingen je kunnen helpen om je deadline te halen? Breng dan je eigen project mee en ervaar het verschil!

Gerelateerde berichten